Zneužití oboru, soudí o intrikách lékařů Höschl

29 03 2010

Psychiatr a publicista Cyril Höschl odsuzuje aktivitu lékařů, kteří kvůli podpisu Lisabonské smlouvy připravovali plán, jak prezidenta Václava Klause zbavit svéprávnosti.

29. března 201010:59

„Kdyby chtěli moji kolegové zbavit Václava Klause svéprávnosti a mysleli to vážně, zakládalo by to určité pochybnosti o jejich způsobilosti k výkonu povolání. Naštěstí pro můj obor to nebyli psychiatři – až na jednoho, a ten před tím spíš varoval,“ uvedl Höschl.

„Vyřizovat si osobní účty nebo názorové odlišnosti psychiatrizací každodenního života a politiky je hrubým zneužitím oboru, k němuž docházelo za vlády totalitních režimů, jež v psychiatrii viděly odnož medicíny, která ve službách moci měla uklízet nepohodlné jedince mimo dosah veřejnosti,“ dodal.

Höschl to uvedl v odpovědi čtenářům pro časopis Reflex. Připomněl, že vztah nacismu k duševně nemocným (likvidace) a zneužití psychiatrie za komunismu (zavírání politických odpůrců na „psychušku“) bylo natolik skandální, že se z něj stigmatizovaná psychiatrie dodnes nevzpamatovala a musí část svého úsilí soustavně věnovat tomu, aby se temná perioda její historie už nikdy neopakovala.

„Zbavení způsobilosti k právním úkonům politického protivníka je frapantním pokusem o brutální zneužití oboru či postavení lékaře a je za hranicí jakékoli profesní etiky,“ napsal renomovaný psychiatr.

Václav Klaus má podle něj „zvláštní schopnost vyvolávat neušlechtilé emoce i v jinak poměrně inteligentních lidech, kteří tváří v tvář svému názorovému odpůrci ztrácejí hlavu“.

„Pikantní na tom je další, téměř mysteriosní jeho vlastnost, že právě ve věcech, jež budí nejvíce vášní, se mnohdy časem ukáže, že má pravdu,“ dodává Höschl a vyjmenovává alespoň tři příklady.

Prezident měl podle něj pravdu ve věci Lisabonské smlouvy a Benešových dekretů, stejně jako v kritice paniky z globálního oteplování. Nemýlil se ani ve svých odsudcích eura, v čemž mu dává za pravdu současná řecká krize, soudí Höschl.

Psychiatr reagoval na plán lékařů Jana Hnízdila, Martina J. Stránského a dalších. Jeho cílem bylo prohlásit Václava Klause za psychicky nemocného a tudíž nezpůsobilého vykonávat svěřený úřad. Jeho pravomoci by pak převzala vláda nebo parlament a smlouvu by podepsal místo prezidenta například premiér. – čtěte intriky lékařů: Klause chtěli prohlásit za blázna

Důvodem bylo prezidentovo otálení s podpisem Lisabonské smlouvy, s jejímž schválením souhlasily obě komory parlamentu, ale Václav Klaus se zdráhal smlouvu ratifikovat.


Akce

Information

Napsat komentář