Věděl o spiknutí lékařů i Randák? Mail to naznačuje

3 04 2011

Po více než roce od kauzy lékařů Jana Hnízdila a Martina Stránského vyplouvají na povrch nové skutečnosti. O plánu lékařů, kteří na podzim roku 2009 domlouvali plán, jak prezidenta Václava Klause kvůli podpisu Lisabonské smlouvy prohlásit za duševně nemocného a tudíž neschopného vykonávat úřad, mohl vědět i bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

Zdroj zasvěcený do dění v komunitě lékařů už dříve naznačoval jisté napojení hlavní dvojice aktérů kauzy Jana Hnízdila a Martina J. Stránského na bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka.

čtěte více o kauze: Jak chtěli lékaři odstranit Klause

Tip, který tehdy zdroj redakci Prvnizpravy.cz poskytl, byl však podle něj natolik citlivý, že informátor požádal o jeho nezveřejňování – obával se toho, co by mohlo zveřejnění v době před parlamentními volbami na jaře 2010 vyvolat.

Po více než roce se ale rozhodl uvolnit email, který naznačuje, že Randák mohl být o akci lékařů skutečně informován. Hnízdil ho totiž ve své korespondenci s ostatními psychiatry nazývá „přítelem“ a vyslovuje naději, že by Randák mohl v případu pomoci.

„Dobrý večer, teprve teď jsem měl možnost se seznámit s nejnovějším textem pana Bartoše o V. Havlovi a TOP 09 na  EUportálu. Pan redaktor udržuje vysokou úroveň fízlovské žurnalistiky. Děkuji za tip. Věřím, že právníci Dr. Stránského a přítel Karel Randák dohlédnou, aby šetření policie  nešlo do ztracena,“ napsal hlavní aktér kauzy lékař Jan Hnízdil loni na konci března. Redakce má mail k dispozici.

Šetřením policie má Hnízdil na mysli trestní oznámení, které na reportéra Prvnizpravy.cz podal před rokem z důvodu údajného vyzrazení listovního tajemství, kterého se měl redaktor dopustit, když zveřejnil korespondenci mezi protiklausovskými lékaři.

Hnízdil v mailu naznačuje, že Karel Randák se ve věci angažuje a je ochoten zařídit, aby redaktorovi zveřejnění korespondence a tedy odhalení plánu lékařů jen tak neprošlo.

Randák to popřel: Nijak se v tom neangažuji

Redakce Prvnizpravy.cz požádala o vyjádření jak Randáka samotného, tak zmíněnou dvojici lékařů – Jana Hnízdila a Čechoameričana Martina J. Stránského.

Hnízdil se Stránským neodpověděli vůbec, už před rokem, kdy Prvnizpravy.cz o kauze informovaly, se s redaktorem odmítli bavit jinak, než skrze právníka.

Karel Randák své angažmá popřel ve stručné odpovědi: „Dobrý den, nevím, kde jste přišel k takovým informacím. Osobně nejsem v této záležitosti angažován,“ odepsal Randák na dotaz redakce.

Spojení Randák a konspirující lékaři by ale nebylo nijak nepochopitelné, vzpomeneme-li na starší kauzu, která měla poškodit prezidenta Václava Klause – únik videozáznamu schůzky Klausova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem z hotelu Savoy.

I když Randákovi nebyl podíl na kauze policií prokázán, podle některých politiků stál za únikem nahrávky právě on, jak tvrdil například tehdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Zapojení Randáka do plánu lékařů falešnými lékařskými posudky zdiskreditovat Klause by tedy mělo i svou vnitřní logiku.

Když pomineme to, že by Randák vůbec mohl ovlivňovat policejní postupy,  jak Hnízdil píše, ukazuje jeho  mail také na to, co jsme už naznačovali dříve – o plánu lékařů muselo vědět více lidí i mimo tento obor a nešlo tudíž o pouhé nevinné fantazírování, jak se aktéři kauzy nyní snaží ve veřejnoprávních médiích, kam jsou zhusta zváni, vysvětlovat, jako spíše o vyšší hru, do které byly zapojeny i další postavy pravdoláskařské scény.

Už dříve jsme informovali o tom, že se po provalení plánu lékařů v záležitosti osobně angažoval například duchovní Tomáš Halík nebo publicista a politolog Jiří Pehe. Pehe navíc napsal ještě před vypuknutím kauzy lékařů několik analýz a článků, ve kterých navrhoval právní postupy, jak prezidenta Klause, který tehdy odmítal Lisabonskou smlouvu podepsat, pod různými záminkami odvolat. Podobné úvahy rozvíjel například i předseda ústavního soudu Pavel Rychetský či řada prounijních politiků z ČSSD či Strany zelených.

http://www.prvnizpravy.cz


Akce

Information

Jedna odpověď

14 04 2011
Spiknutí ....

a co teď po té propisce?

Napsat komentář